Muhacirler

GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - Sahile vurmuş küçük bedeniyle Suriye'deki göçmen sorunun simgesi haline gelen ve dünya genelinde kamuoyu oluşmasına vesile olan Aylan bebeğin kısacık yaşamından kesitlerin bulunduğu belgesel, izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor.

Binlerce insanın ölümüne neden olan Suriye'deki iç savaş sırasında mülteci durumuna düşen milyonların "cansız sesi" olarak hafızalarda yer edinen Aylan Kürdi, belgesele konu oldu.

Gaziantep'teki bir grup sinema sevdalısı tarafından hazırlanan ve montaj aşamasının sürdüğü belgeselde, baba Abdullah Kürdi'nin Aylan bebeğin bilinmeyen yönleri, öldüğü gece, öncesi ve sonrasını anlatımı, ayrıca Aylan bebeğin fotoğrafları ve 3 yıllık kısacık yaşamından kesitler yer alıyor.

Yapımcı Fatih Eminoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Muhacirler" adlı belgesel serisi hazırlandığını söyledi.

Belgesel sayesinde Suriye başta olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden Türkiye'ye gelen muhacirlerin yaşadıkları, yolculukları ve Türkiye'deki yaşantıları başta olmak üzere kapsamlı bir çalışmanın hayata geçirildiğini aktaran Eminoğlu, belgesel serisinin önümüzdeki günlerde TRT Avaz'da yayınlanmaya başlanacağını, farklı dillerde hazırlandığı için daha sonraki süreçte TRT Kürdi ve TRT El-Arabia kanallarında da yayınlanacağını kaydetti.

- Aylan bebeğin dramatik hikayesi

26 bölümden oluşacak belgesel serisinin ilk bölümünün Aylan bebek olarak planlandığını aktaran Eminoğlu, "İlk bölümünde herkesin bildiği bir ismi konu alalım istedik. O yüzden Aylan bebeğin babası Abdullah Kürdi ile bir araya geldik. Aylan bebeğin dramatik hikayesini hepimiz biliyoruz. Dünyayı sarsan küçük bebeğin hikayesini babasının gözünden konu aldık. Abdullah Kürdi, yaptığımız röportajlarda bu süreçte yaşadığı olumlu veya olumsuzlukları anlattı." dedi.

Çekimler sırasında çok duygusal anlar yaşadıklarını ve zaman zaman zorlandıklarını anlatan Eminoğlu, belgeselle Suriyeli muhacirlerin hem kendi ülkelerinde hem göç sırasında hem de Türkiye'de yaşadıklarını anlatmaya çalıştıklarını ifade etti.

Muhacirlikle ilgili en acı gerçeği dünyaya Aylan bebeğin duyurduğunu dile getiren Eminoğlu, belgeselin birçok kişiyi etkileyebilecek nitelikte olduğunu sözlerine ekledi.

- Çıkış noktası fotoğraf karesi

Yönetmen Abdullah Göğüş de Aylan bebeğin cansız bedeninin sahile vurduğu olayı yansıtan fotoğraf karesini gördüğünde kendi çocuğunun gözlerinin önüne geldiğini ve çok duygulanıp o gece uyumakta zorlandığını belirtti.

Aylan bebeğin muhacirler konusunda simge haline geldiğini anımsatan Göğüş, Aylan bebeğin küçücük bedeniyle tüm dünyaya önemli sorunu duyurduğuna işaret etti.

Tüm dünyanın Aylan bebek sayesinde vicdanıyla karşı karşıya geldiğini vurgulayan Göğüş, şöyle devam etti:

"Aylan bebeğin babası Abdullah ile buluşmak, onunla röportaj yapmak bize nasip oldu. Olayı dünyaya nasıl duyurabiliriz diye kendime yük hissetmeye başladım. Belgesel çekimleri sırasında Abdullah Kürdi de çok zorlandı. Röportaj için, biz o gecenin atmosferine ulaşabilmek için Şile sahillerini seçmiştik. Röportaj da 3-4 saat sürmüştü. Abdullah Kürdi kolay konuşamadı. Defalarca hüzünlenip ağladığı oldu."

Röportaj sırasında Abdullah Kürdi'nin Aylan bebeğin annesiyle ilgili önemli bilgiler verdiğini anlatan Göğüş, şunları kaydetti:

"Abdullah bey, eşini 'Bir melekti' diye anlatıyordu. Aylan bebeğin annesi yüzme bilmemesine rağmen teknenin alabora olmasından sonra çocuklarına yetişmeye çalışmış. Abdullah bey de buna rağmen suların tüm aileyi aldığını anlattı. Tabii ki bunları anlatırken kolay olmadı, gözyaşlarını tutamadığı çok zaman oldu. Abdullah Kürdi'nin yaşadıkları gerçekten zor bir durum, Allah kimseye yaşatmasın."

HABER LİNKİ: http://aa.com.tr/tr/turkiye/aylan-bebek-belgesele-konu-oldu/683388